Ateşi Yükselen Çocuğa Ne Yapılır ?

/ 17 Nisan 2017 / 593 / yorumsuz
Ateşi Yükselen Çocuğa Ne Yapılır ?

 

 

Çocuk sahibi annelerin en çok karşılaştıkları durumlardan biridir çocuğun ateşinin çıkması , çok küçük bebeklerde hatta bir kaç günlük bebeklerde bile karşılabiliriz bu sorunla . Peki ateşi yükselen çocuğa ne yapılır ?  Eğer ilk bebeğiniz ise aşırı telaşlanırız bu durumda kendimden biliyorum . Ateş öyle durumlarda çıkıyor ki diş çıkarırken , en ufak bir üşütmede , ya da Allah korusun ciddi bir enfeksiyonda . Tabii anneler en kötüsünden başlar düşünmeye . Zaman içinde sizde alışıyorsunuz bu ateş olayına , bilinçleniyorsunuz , özellikle çocuğunuz benim çocuğum gibi sık sık ateşleniyorsa .

Bu konuda bilinçli olmak çok önemli . Bunun için de çocuklarda ateş yükselirse ne yapmalı diye bir araştırma yapıp yetkili bir ağızdan bu konuda paylaşım yapmayı uygun gördüm. Eğer anne bilinçli olursa ki bana göre olmak zorunda , o zaman bu ateşli dönemi hem çocuk hem anne daha rahat atlatır . Çünkü inanın bu ateş olayı ile uzun zaman karşı karşıya geleceksiniz. 

Şimdi çocuklarda ateş yükselirse ne yapmalı ?  bu konunun uzmanı biz annelere ne gibi tavsiyelerde bulunmuş ona bir bakalım .

ÇOCUKLARDA ATEŞ Nasıl düşürülür, ne yapmalı

Bebekler ve çocuklarda ateşlenme çok normal bir olgu olmakla birlikte özellikle ilk deneyimlerinde ebeveynleri çok telaşlandırır. Ateş çocuğun hasta olduğunun bir göstergesidir ve genellikle viral bir enfeksiyon sonucu yükselir. Ancak tek başına ateş çocuğun hastalığının ne denli ciddi olduğunun bir göstergesi değildir. Şöyle ki, hafif bir enfeksiyon geçiren bir çocuğun ateşi çok yükselebilirken, çok daha ağır bir enfeksiyonda hiç ateşle karşılaşmayabiliriz ki, bu da tedaviyi geciktiren bir olgudur. Bu açıdan bakıldığında ateşin ebeveynleri harekete geçirmek üzere uyarması açısından aslında faydalı bir mekanizma olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuğunuzun ateşlendiğini nasıl anlarsınız?
Bebeğinizin veya çocuğunuzun ateşlendiğini anlamanın en pratik yolu dudaklarınızı onun alnına dayamaktır. Eğer size sıcak geliyorsa çocuğunuzun ateşinin ne kadar yükseldiğini anlamak için çeşitli termometrelerden yararlanabilirsiniz.
Cam termometrelerde bulunan civa vücut ısısı ile beraber yükselirken, dijital termometreler ateşin ne kadar olduğunu küçük bir ekrana yazarak gösterir. Çocuğunuzun ateşini ağızdan, koltuk altından, rektumdan veya kulaktan ölçebilirsiniz.
Hangi yolu seçeceğiniz aslında çocuğunuzun yaşı ile de bağlantılıdır.
Ağızdan ölçme daha çok 4-5 yaşlarındaki çocuklar için uygundur. Cam termometreyi çocuğun dilinin altında 3 dakika tutmak yeterlidir. Dijital termometre ise yine aynı şekilde, ama bip sesi gelene kadar tutulmalıdır.
Koltuk altından ölçme ile en doğru sonuç alınmamakla birlikte küçük çocuklarda bu yöntemi kullanmak kolaylık sağlar.
Rektal ölçme bebek ve küçük çocuklarda en doğru sonucu verir.
Kulak termometreleri 2 yaşından büyük çocuklarda daha doğru sonuç vermektedir.
Bebek ve çocuklarda normal vücut ısısının 36-38 derece olduğu kabul edilir. Eğer rektal ölçümde ateş 38.5 derecenin üzerindeyse, ağız veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ise ateş 38 derecenin üzerinde çıkmışsa çocuğun ateşi var demektir. Ancak 1-3 ay arası bebeklerde rektumdan yapılan ölçüm 38 derece çıkmışsa bebeğin ateşi yükselmiştir ve derhal doktorunun aranması gerekir.
Ateş neden yükselir?
Ateşin yükselmesinin nedeni bağışıklık sisteminin harekete geçerek vücuda giren mikroplarla veya enfeksiyon yapan ajanlarla mücadelenin başlamasıdır. Bağışıkllık sistemi mikroplarla mücadele ede ede kuvvetlenir ancak bebeklerde koruyucu önlemlerin büyük çocukalra göre daha hızlı alınması gerekir.

• Yenidoğanın ateşi yükseldiğinde doktorun en kısa zamanda müdahale etmesi gerekir. Zira ateş çok ciddi bir enfeksiyon nedeniyle yükselmiş olabilir.

• 1-3 aylık bir bebekte ateş yükselmesi de en kısa zamanda doktor müdahalesini gerektirir. Bu yaşta ateş genellikle viral bir hastalık nedeniyle yükselir. Özellikle bebek canlılığını yitirmişse veya alıştığınız gibi davranmıyorsa rahatsızlığı ciddi olabilir.

• 3 ay – 1 yaş arası bebeklerde ateş genellikle soğuk algınlığı veya viral bir hastalık nedeniyle yükselir. Bebeklerde ateş ayrıca dişleri çıkarken veya aşı olduktan sonra da yükselebilir.

• 2-6 yaş arası çocuklarda viral hastalıkların yanısıra, boğazlarda iltihaplanma, zatürre veya orta kulak iltihapları da ateş yükselmesine neden olur.

• Okul çağındaki çocuklarda genellikle solunum yollarındaki viral enfeksiyonlar nedeniyle vücut ateşi yükselir. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir nokta da çocuğun ateşinin güneş çarpması nedeniyle de yükselmiş olabilceğidir. Çocuk sıcak bir günde güneşli bir ortamda veya camları kapalı bir arabanın içinde kaldıysa ateşi yükselebilir, ancak tedavi yollarının farklı olması nedeniyle bu ateşin viral enfeksiyona dayalı ateşten ayırd edilmesi çok önemlidir.
Ateş nasıl düşürülmelidir?
Ateşin düşürülmesinin en önemli nedeni çocuğu rahatlatmak ve yeniden yiyip içebilmesini sağlamaktır. Yoksa enfeksiyonlara karşı yapılan savaşın bir parçası olan ateşin tek başına çocuğa bir zararı yoktur.

• 0-3 aylık bir bebeğin ateşi yükseldiğinde doktor müdahale edene kadar en iyi çözüm ona ılık bir banyo yaptırarak veya vücudunu ıslak bir süngerle silerek rahatlatmaktır. Bu yaşta bir bebeğe doktor görmeden hiçbir ilaç verilmemelidir.

• Bebeğin ateşi kesinlikle vücudu alkolle silinerek düşürülmemelidir.

• 3 aydan büyük bebek ve çocuklarda ateşi düşürmek için doktora danışarak asetaminofen veya ibuprofen verilebilir. Her ikisi de vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine karışmadan, sadece ateşi düşürmeye yarar. Asetaminofen ve ibuprofenin birarada verilememesine dikkat etmek ve her iki ilacı da çocuğun yaşına göre doğru dozda vermek gerekir.

• Verilen ilacın içeriği kontrol edilmelidir. Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarında ateş düşürücü maddeler de bulunmaktadır. Böyle durumlarda ayrıca asetaminofen veya ibuprofen verilmemesi gerekir.

• Bebeğe ve çocuğa hiçbir zaman aspirin verilmemelidir. Asetilsalisilik asit çocuklarda Reye sendromunun görülme riskini arttırır. Bu hastalık çocuğun karaciğer ve beynine zarar verir.
İlaca rağmen ateş düşmezse…
İlacı aldıktan 45 dakika sonra ateş hâlâ düşmemişse ya verilen dozda veya kullanılan ölçekte bir yanlışlık vardır, ya da çocuğun vücudu bu ilaca cevap vermiyordur. Bu durumda başka bir ilaç önermesi için doktoru tekrar arayıp durumu bildirmek gerekir.
Ateş sürekli olarak yeniden yükseliyorsa…
Vücut enfeksiyondan tamamen arınana kadar ateşli olma durumu devam edecektir.
Bu durum 2-3 gün sürebilir. Grip vakalarında ateşin 7 gün bile sürdüğü görülür.
Eğer bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavisi yapılıyorsa ateşin 48 saat içinde düşmesi beklenir.

PROF. DR. HİLAL MOCAN
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı

Sağlıklı günler dileklerimle çocuklarda ateş yükselirse ne yapmalı diye düşünen annelere umarım bir faydam olmuştur.

Çocuklarda ateş, çocuklarda ateş yükselmesi , çocuk hastalıkları , çocuklarda ateş yükselme sebepleri , çocuklarda ateş yükselmesinde yapılacaklar, çocuğunuzun ateşi çıkarsa , çocukta ateş yükselmesi.

Benzer Konular
Yemek Seçen Ve İştahsız Çocuklar İçin Süslü Tarifler
      Yemek seçen ve iştahsız çocuklara yemek yedirmenin zorluğunu , annelerin büyük çoğunluğu çok iyi bilir . Hemen hemen her anne bu sorunu yaşamış , iştahsız ve yemek..
Bebeğimizi Başındaki Konaklardan Kurtarma Yolları
    Bebeğimizi Başındaki Konaklardan Kurtarma Yolları     Bebeği olupta konak sorunu yaşamayan yoktur sanırım . Her ne kadar tehlikeli bir hastalık olmasa da , çoğunlukla 3 ay en..
Uçuk Tedavisi ,Uçuktan Kurtulma Yolları
    Uçuktan Nasıl Kurtulalım ? Uçuktan kurtulma yolları varmıdır ,  hemen hemen herkesin sıklıkla yaşadığı , aşırı rahatsız edici , acı veren , şekil bozan Uçuk nedir ? Genellikle..
Egzamadan Korunma Ve Tedavi Yöntemleri
    Bir çoğumuzun karşılaştığı egzama nedir ?   Özellikle kadınlarda daha sık görülen , sürekli suyla sabunla , kimyasallarla uğraştığımız için , her şeyi kafamıza takıp stress ile daha..
Annelerin Korkulu Rüyası Bebeklerde Orta Kulak İltihabı
    Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Duyduğum anda tüylerimi diken diken yapan , çok zor günler geçirdiğim bir hastalık bebeklerde orta kulak iltihabı , henüz 2,5 aylık bir bebeğin orta kulak..
Kış İçin El Bakımı | Tuz ve Limon Mucizesi
En güzel giysimiz cildimiz ve cildimizde en çok temas gören organımızı bütünleyen bir derimiz mevcut. Eller bir kişinin karakteridir. İyi bakılmalıdır. Günde bir çok objeye temas eden ellerimizi bakterilerden ve..