Sizde Çocuğunuzu Uyutmakta Zorluk Yaşıyormusunuz ?

/ 8 Temmuz 2017 / 963 / yorumsuz
Sizde Çocuğunuzu Uyutmakta Zorluk Yaşıyormusunuz ?

 

 

Sizde çocuğunuzu uyutmakta zorluk yaşıyormusunuz ? Ben de yaşamıştım , uykuyu asla sevmeyen , bıraksam gece yarısına kadar bizimle oturacak bir çocuk büyüttüm . Tabii ki öncelikle sağlığı , sonrasında da ilgilenmem gereken işleri yapabilmek açısından onun uyuması gerekiyordu . Çalışan bir anneydim ve ancak geceleri yapabiliyordum bir çok işimi. Ama bütün bunların ötesinde , çocuğumun sağlıklı gelişmesi için uyuması gerekiyordu. O zamanlar bilgiye çabuk ulaşabildiğimiz internet olayı yoktu , belki vardı ama bankalarda falan vardı şimdi ki gibi her eve internet girmemişti . Bu çocuğu nasıl uyuturum ? ya da ben nerde yanlış yapıyorum da bu çocuk uyumuyor gibi soruları sorup araştıracağım bir yer yoktu . En fazla yapabildiğimiz malumunuz sallamaktı . Ayakta salla , uyumadı kucakta salla , uyumadı koy çarşafa 2 kişi salla . Zaman geçer , kollarda güç kalmaz , ama o zeytin gibi gözleriyle hala gözüme bakar dururdu . 🙂 Siz de çocuğunuzu uyutmakta zorluk çekiyosanız benim gibi , farklı sitelerden bulduğum çözüm önerilerini paylaşacağım . Yalnız önce şunu söylemem de yarar var , her şeyden önce mutlaka doktorunuzla görüşün bir sağlık probleminden dolayı uyumuyor olabilir , kulak ağrısı , gaz sancısı  vb .. gibi .

Öncelikle çocuğumuzun ne kadar uykuya ihtiyacı var ona bir bakalım .

Yeni doğan 6 aylığa kadar:
Yeni doğanlar günde 16-20 saat uyur. Genelde 2-3 saatte bir uyanırlar. Dördüncü aydan sonra ise gece 10-12 saat uyur, gündüz ise 5-6 saat dinlenirler.

Altı aylıktan 1 yaşına kadar:
Bu dönemde tipik bir bebek gece 11 saat uyur, gündüzleri ise 2-4 saat arası dinlenirler.
1–3 yaş arası: Çocuklar genelde 10–13 saat uyurlar. Öğlen uykuları da 1 saat sürebilir.

Yeni doğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır. 3.ve 4. ayda bebekler gece yaklaşık 7–8 saat uyur, gündüzleri de dinlenir.

Uykusunda her 50–60 dakikada bir mırıldanması normal bir şeydir. Bu periyotlara aktif uyku da denilir, yaklaşık bir iki dakika sürer. Hiçbir şey yapmasanız da genelde uykusuna geri döner.

1 yaşın altındaki çocuklarda oldukça sık görülen gece uyumama olayının birden fazla sebebi olabilmektedir. örneğin;

  • Çocuğun süreğen bir rahatsızlığı,
  • Daha yeni yeni besinlere alışan çocuklardaki sindirim sorunları,
  • Yeni doğanlardaki gaz sorunu,
  • Annenin yediklerinden çocuğa geçen ve çocukda rahatsızlığa neden olan maddeler.
  • Gaz yapıcı besinlerin anne tarafından dikkatsizce tüketilmesi,
  • Emziren annelerin gün içerisinde yaşamış oldukları aşırı stres

Gibi faktörler çocuklarda sindirim rahatsızlıklarına ve dolayısıyla gece uykusu bozukluklarına neden olabilmektedır.

  1. Uyku sorunlarını çözebilmek için önerilen iki temel yöntem vardır. 
    Bebeğin anne-baba tarafından uyutulması;
    Bu yöntemde bebek anne veya baba tarafından bazı yöntemler kullanılarak (sallamak, yanına yatmak, sırtını okşamak gibi) uyutulur.
    Bu yöntemin avantajları şunlardır;
  2. Bebek uykuya karşı olumlu bir tutum geliştirir,
  3. Anne-bebek arasındaki güven ilişkisi zedelenmez
  4. Eğer bebek kolay uykuya dalan bir bebekse bu yöntem bebek ve anne için yorucu olmayan etkin bir yöntemdir.Her yöntemin olduğu gibi bu yöntemin de bazı dezavantajları vardır;
  5. Bebek dışarıdan gelen uyaranlarla uykuya daldığı için, kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştiremez.
  6. Anneye aşırı bağımlılık gelişebilir
  7. Eğer uykuya geç dalan bir bebeğiniz varsa bu yöntem hem anne hem de bebek için yorucu olabilir.
  8. Bebek nasıl uyutuluyorsa, gece yarısı uyandığında yine aynı yöntemle uykuya dalmak ister. Örneğin bebeğinizi her zaman sallayarak uyutuyorsanız gece uyandığında tekrar uykuya dalmak için sallanmayı bekler. Bu nedenle siz onu sallamadan uykuya dalmasını beklediğinizde ağlamaya başlar ve uykusu dağılır.Geceleri sık uyanmaya ve her seferinde uykuya dalmakta güçlük çekmeye başlar. Bu durumda; hem annenin ,hem bebeğin uyku kalitesi olumsuz yönde etkilenir.Eğer siz bu yöntemi kullanıyorsanız ve bebeğiniz geceleri sık sık uyanıyor ve daha sonra uyumakta zorluk çekiyorsa ne yapabilirsiniz?
  9. Bebeğinizi hep aynı yöntemle değil farklı yöntemlerle uyutmayı deneyebilirsiniz. Örneğin bazen hafif sallayarak, bazen yüzükoyun yatırıp sırtını okşayarak, bazen dizinize yatırıp şarkı söyleyerek, bazen pusetinde hafifçe sallayarak uyutmak gibi.Bebeğin kendi kendine uykuya dalması 
    Bu yöntemde bebek uykusu geldiğinde yatağa yatırılır ve kendi kendisine uyuması beklenir. Bu yöntemin avantajları;
  10. Bebek kendi kendine uyuduğu için, gece uyandığında uykuya dalmak için dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duymaz, yine kendi kendine uykuya dalar, uykusu bölünmez.
  11. Eğer bebek sakin mizaçlı, kolay uyum gösteren bir bebekse bu yöntem ona uyabilir.
  12. Bebek için bu yönteme uyum sağlayıncaya kadar zor olabilir ancak anne için uzun vadede daha az yorucu bir yöntemdir. Bu yöntemin dezavantajları nelerdir?
  13. Öncelikle 12 aydan küçük bebeklerde bu yöntemin uygulanmasının sakıncaları vardır. Çünkü bebek ve anne arasında temel güven duygusu 12. aya kadar gelişir. Dolayısı ile, 12 aydan küçük bebeklerde henüz bu güven duygusu tam oturmamıştır. Bu dönemde; annenin bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamaması durumunda (kucağa alınma ihtiyacı hissettiğinde annenin bu ihtiyacını karşılamaması) güven ilişkisi olumsuz etkilenebilir.
  14. Bu yöntemin uygulanmasında bebeğin uzun saatler ağlatılması gerekebilir. Bebeğin ağlamasına katlanabilmek her anne-baba için uygun değildir.
  15. Bu yöntem bebeğin uyku ile ilgili olumsuz duygular geliştirmesine neden olur. Bebek uykuyu rahatlatıcı ve keyifli bir aktivite olarak algılamak yerine rahatsız edici ve korkutucu bir aktivite olarak algılar ve uyku ile ilgili olumsuz bir tutum geliştirir.
  16. Uyku ritüelleri oluşturun, uykuya dalarken yaptığınız işlerin sırasını değiştirmeyin. Örneğin çocuğunuzu saat 20.00 de uykuya yatırmak istiyorsanız saat 19.30 dan itibaren uyku saatine hazırlanmaya başlayın. Önce banyoya gitme ve ılık bir banyo, ardından pijamaları giyme, sonra süt içme, anne veya baba ile kitap okuma , iyi geceler şarkısı, ışığın kapatılması veya azaltılması gibi. Bunları hiç değiştirmeden aynı sırada yaptığınızda bir süre sonra bebeğiniz bu ritüellere alışacak ve uyku saatinde yatağına gitmeye uyum gösterecektir.
  17. Uyku saatinden hemen önce aşırı hareketli aktivitelerden kaçının, bebeğiniz uykudan önce sakin bir ortamda olmalı.
  18. Bazı bebekler için uykudan önce yapılan hafif masaj yararlı olabilir.

    0-5 yaş arasındaki çocuklarda uyku problemleri oldukça yaygın görülüyor. Bunun nedeni, bebeklerin bir yetişkin gibi kendi kendilerine uykuya dalmayı bilmemeleri. Uzmanlara göre çok erken aylardan itibaren bu öğretilebilir ve sorunlar aşılabilir.

    Sizde çocuğunuzu uyutmakta zorluk çekiyorsanız umarım bu bilgiler yardımcı olur.

 

Benzer Konular
Yemek Seçen Ve İştahsız Çocuklar İçin Süslü Tarifler
      Yemek seçen ve iştahsız çocuklara yemek yedirmenin zorluğunu , annelerin büyük çoğunluğu çok iyi bilir . Hemen hemen her anne bu sorunu yaşamış , iştahsız ve yemek..
Bebeğimizi Başındaki Konaklardan Kurtarma Yolları
    Bebeğimizi Başındaki Konaklardan Kurtarma Yolları     Bebeği olupta konak sorunu yaşamayan yoktur sanırım . Her ne kadar tehlikeli bir hastalık olmasa da , çoğunlukla 3 ay en..
Uçuk Tedavisi ,Uçuktan Kurtulma Yolları
    Uçuktan Nasıl Kurtulalım ? Uçuktan kurtulma yolları varmıdır ,  hemen hemen herkesin sıklıkla yaşadığı , aşırı rahatsız edici , acı veren , şekil bozan Uçuk nedir ? Genellikle..
Egzamadan Korunma Ve Tedavi Yöntemleri
    Bir çoğumuzun karşılaştığı egzama nedir ?   Özellikle kadınlarda daha sık görülen , sürekli suyla sabunla , kimyasallarla uğraştığımız için , her şeyi kafamıza takıp stress ile daha..
Annelerin Korkulu Rüyası Bebeklerde Orta Kulak İltihabı
    Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Duyduğum anda tüylerimi diken diken yapan , çok zor günler geçirdiğim bir hastalık bebeklerde orta kulak iltihabı , henüz 2,5 aylık bir bebeğin orta kulak..
Kış İçin El Bakımı | Tuz ve Limon Mucizesi
En güzel giysimiz cildimiz ve cildimizde en çok temas gören organımızı bütünleyen bir derimiz mevcut. Eller bir kişinin karakteridir. İyi bakılmalıdır. Günde bir çok objeye temas eden ellerimizi bakterilerden ve..