Halsiz ve Yorgunum Ne Yapmalıyım
Sabahları kalkıyorsunuz eliniz kolunuz kalkmıyor, kendinizi müthiş yorgun hissediyorsunuz . Dışarı çıkmak bir eziyet . Canınız hiç bir şey yapmak istemiyor. Günümüzde bir çok kişiden bu cümleleri duyuyoruz. Peki halsizlik ve yorgunluk karşısında ne yapmalı ? Nasıl enerjik ve dinç olmalı ? Biraz araştırdım bu konuyu , çünkü bende çoğu zaman kendimi çok yorgun hissediyorum , çoğu zaman strese bağlasak bile bu konuyu , vücuttaki bazı eksikliklerin de buna sebep olduğu bir gerçek .
Halsizlik nedenleri:
Pek çok faktörün halsizliğe nedenle olabileceği görülmekle birlikte halsizliğe neden olan en önemli faktörlerden bir tanesinin beslenme olduğu ortaya çıkmıştır.
Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında kronik yorgunluk bulunmaktadır. Bazen demir eksikliği yetersiz beslenme sonucu geçici olarak da yaşanabilir.
Demir eksikliğinde kandaki oksijen azalarak organlara oksijen akışı sekteye uğrar ve bunun sonucunda halsizlik görülür.
Vücutta kırgınlık, isteksizlik özellikle sabahları başımıza gelse de gün içinde yapılan aktiviteler, tüketilen veya tüketilmeyen gıdalar da halsizliğe neden olur.
Vücut çeşitli mineraller ve vitaminleri orantılamadığı ve karşılayamadığı zaman halsizliğe neden olur. Çok fazla karbonhidrat tüketmek halsizliğe davetiye çıkartabilir.
Romatizma, kansızlık sağlıksız beslenme, kişisel psikolojik sorunlar halsizliğin nedenleri arasındadır. Özellikler kış aylarında vücudun alamadığı güneş enerjisi ile D vitaminine daha fazla ihtiyaç artmaktadır.
Su teknik olarak “yiyecekler” kategorisinde yer almasa da enerji ve kronik yorgunlukla savaşınızda en büyük yardımcınızdır. Yorgunluk vücudun susuz kaldığının ana göstergesidir.
Şimdi bakalım ne yapabiliriz halsizlik ve yorgunluk durumlarında
İbrahim Saraçoğlu halsizlik kürü tarifi: 15 adet (çekirdekli daha iyi) kadar beyaz üzüm robot içerisine atılır ve suyu içilir. Ayrıca avakado halsizliğe iyi gelen meyveler içinde bağışıklık sistemini düzene sokar.
Kronik yorgunluk için Saraçoğlu kürü nasıl yapılır: 2 adet taze iri havucu boyuna kesin. 2 bardak suda 20 dakika kanatın. Ayrı bir kapta 5-7 adet kuru incir yine aynı oranda su ile 15 dakika kaynatılır. Bu iki içecek ağzı kapalı kaynatılmalı ve sonrasında karıştırılıp öğleden önce ve sonra bir bardak içilmeli. Halsizlik için 15 gün boyunca tekrar edilmeli ve İbrahim Saraçoğlu yorgunluğa iyi gelen kürler arasındadır.
İbrahim Saraçoğlu halsizlik için bitkisel çay tarifi: Normal günde çay içmeyenimiz yok denecek kadar az. İbrahim Saraçoğlu da ihtiyaçlara göre güzel bir kür tarifi açıkladı. Çayınız tamamen demlendikten sonra 5-10 arası isteğe göre kuru karanfil ilave edin. Yalnız aktarınıza özellikle taze olması gerektiğini belirtin. Birkaç dakika bekledikten sonra her içtiğiniz bardakta dinçleştiğinizi, halsizliğinizin azaldığını fark edeceksiniz.
Ayrıca ;
Kahvaltı çok önemlidir ve mutlaka protein ağırlıklı peynir, yumurta, süt gibi yiyecekler kararında olmalı. Kendinizi sürekli halsiz hissediyorsanız günde 1 tane orta boy elma yemek yorgunluğu giderir.
Vücudun salgıladığı endorfin hormonunu, zinde ve formda kalmak için üst düzeyde tutmalıyız. Güneş ışığı ve bol oksijeni yakaladığınız yerde durun. Derince nefes almak faydalı olacaktır. Eğer kapalı alanda çalışıyor veya uzun süre evin içindeyseniz bir mola verin ve kısa aralıklarda dışarıya çıkmaya özen gösterin.
Muzu 1 çay kaşığı bal ile tüketirseniz gün içindeki enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Üzümün faydaları tartışılmaz . Özellikle yoğun tempoda çalışanların tüketmesi halsiz ve yorgun hissetmelerini önleyecektir.
Vücudu zinde tutan kayısı her gün 5 adet yenmeli ve kayısının faydaları elde edilmelidir.
Unutulmaması gereken bir konuda tuzun ve şekerin tamamen kesilmesi vücutta halsizlik ve yorgunluğa sebep olur , Sağlıklı bir insan için her gün yeterince tuz almak da önemlidir, aktif bir kişi için tuz ve şeker önemli birer enerji kaynağıdır. Ama şeker, doğal kaynaklardan alınmalıdır.
Ve günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmelidir. Vücudumuzda su oranının düşmesi yorgunluk ve halsizlik yaratır.
Bahar aylarına girmemize az kalmışken şimdiden tedbirimizi alırsak bahar yorgunluğunu da çok kolay geçiştirebiliriz. Sağlıklı ve dinç günlere 🙂
Yorum yaz