Göz Kapağı Sarkması Ve Yorgun Mutsuz Bir Yüz
Yorgun Mutsuz Yüzlerin Sebebi Göz Kapağı Sarkması
Ne kadar mutlu olsanız da , neşeyle gülsenizde , eğer göz kapağı sarkması sorunu yaşıyorsanız , yüzünüzde hep mutsuz , yorgun bir ifade olacaktır. Yorgun Mutsuz Yüzlerin Sebebi Göz Kapağı Sarkması , bazı rahatsızlıklar sebebiyle gençlerde nadiren görülse de , asıl yaşlanan
cildi elastikiyetini kaybeden , kadın erkek bir çok kişinin sorunudur . Göz kapağı sarkması deyip geçmeyin , aşırı yorgunluğa ve şiddetli baş ağrılarına sebep oluyor .
Göz kapağı sarkması , estetik değil bir sağlık sorunudur .
Göz Kapağı Neden Sarkar ?
Yaşlanma belirtileri ilk olarak göz çevresinden başlar . Çünkü en ince ve hassas deri burada bulunmaktadır . Yapısı nedeniyle sürekli hareket halinde olan göz kapağı , ilerleyen yaşlarda buradaki sinirlerin yıpranmasıyla hasar görür .
Hipertansiyon rahatsızlığı ile diyabetin yaşanması ile birlikte de göz kapağı hasarlanması söz konusu olabilir , yorgunluk, uykusuzluk veya ailesel yatkınlıklardan da kaynaklanabilir.
Bazı nörolojik hastalıklar da buradaki sinirlerde hasar yaratabilir .
Migren gibi baş ağrıları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon , göz kapağı kaslarında gevşeme,
beyin hastalıkları, sinirsel rahatsızlıklar gibi nedenlerden dolayı göz kapağında sarkma olabiliyor.
Göz Kapağı Sarkması Nasıl Tedavi Edilir ?
Her hastalıkta olduğu gibi , erken tanı , göz kapağı sarkmasında da geçerlidir . Ne kadar erken tedaviye başlanırsa , o kadar iyi sonuç alınır . Nörolojik yönden ve diğer hastalıklar yönünden hasta bir incelemeye alınır . Her iki göz kapağında mı , yoksa tek göz kapağında mı sarkma var , önemli bir tesbittir. Göz kapağı sarkmasının sebepleri açısından hekimi aydınlatır .
Göz kapağı sarkması tedavisi , kapağın durumuna göre , hastanın diğer rahatsızlıklarının durumuna göre , klinik olarak veya cerrahi olarak tedavi edilebilir .
Göz kapağı estetiği yapan bir çok merkez olmasına karşılık , bu ameliyata karar verdiyseniz , araştırmanızı çok iyi yapınız .
Göz kapağı sarkması , çok geç kalınmadıysa ve sarkma , çok fazla değilse , evde bitkisel çözümler ve bazı egzersizlerle göz kapağınızı
hareket ettiren sinirleri çalıştırabilir , göz kapağı sarkması sorununu , geciktirebilirsiniz .
Göz Kapağı Sarkmasına Bitkisel Çözümler
SALATALIK :
Cildimize her yönde faydaları saymakla bitmeyen , bir çok kozmetik ürününde katkısı olan salatalık , göz kapağı sarkmasında da yine
yanımızda . Yuvarlak dilimler halinde kestiğiniz salatalığı , buzdolabında bekletin , daha sonra gözlerinizin üstüne koyarak , 20-30 dakika
bekleyin . Sıkılaştırıcı özelliği sayesinde , cildimizi sıkılaştırdığı gibi , göz kapaklarını da sıkılaştıracaktır.
ÜZÜM
Antioksidan deposu üzüm , yaşlanmayı geciktirdiği ,hastalıkları önlediği gibi , göz kapağı sarkmasında da , cildi elastik tutarak ,
göz kapağının sarkmasına engel oluyor .
BUZ
İnce küpler halinde dondurduğunuz suyu , buz haline gelince gözlerinize uygulayarak , göz kapağındaki sinirleri uyarabilirsiniz.
Göz Kapağı Sarkması İçin Yapılacak Egzersizler
Milliyet Gazetesinde Avrupagöz Grup Küçükçekmece Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Hasan Oğuzhan’ın bu konudaki tavsiyelerini sizler için burada paylaşacağım .
Gözlerin tembelleşmesi birçok göz hastalığını beraberinde getiriyor. Bu rahatsızlıkların başında göz tansiyonu (glokom) ve göz kuruluğu geliyor. Avrupagöz Grup Küçükçekmece Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Hasan Oğuzhan, göz kaslarınızda meydana gelecek tembelleşmeyi engellemek ve gözlerinizi daha güçlü hale getirebilmek için başlıca göz egzersizlerini anlattı:
Oturarak, ayakta veya yatarak da uygulayabileceğiniz hareketleri başlangıçta 5 kez tekrarlayın. Daha sonra her hareketi 10 kez uygulayabilirsiniz.
Başınız dik, karşıya bakın ve başınızı hiç kıpırdamadan gözlerinizi aşağıdaki sıra ile hareket ettirin:
Tavana bakın – yere bakın,
Sola bakın – sağa bakın,
Sol üst köşeye bakın – sağ alt köşeye bakın,
Sağ üst köşeye bakın – sol alt köşeye bakın,
Yukarı-sola-aşağı-sağa-yukarı bakarak çember çizin,
Şimdi de aynı çemberi ters yönde çizin: Yukarı-sağa-aşağı-sola-yukarı bakın.
Op. Dr. Hasan Oğuzhan; vücudumuzdaki en ince ve hassas deriye sahip olan göz çevremizde meydana gelen kırışıklık, deformasyon ve gözyaşı kanalı rahatsızlıklarının olumsuz etkilerinden korunmak için uygulayabileceğimiz egzersizleri de şu şekilde sıraladı:
• Ellerinizle V harfi yapın ve işaret parmaklarınızı gözünüzün dış uç kısmına yerleştirin. Orta parmağınızı ise gözünüzün iç ucuna yerleştirin. Gözünüzün alt ve üst kapaklarını göz kırpma hareketi gibi hızla hareket ettirin ama bu hareket esnasında gözlerinizi açık tutmaya çalışın. Bu hareketi 2 set şeklinde 10’ar kez tekrarlayın.
• Başparmak hariç 4 parmağınızı kaşlarınızın üzerine yerleştirin ve kaşlarınızı hafifçe yukarı itin. Gözlerinizi kapatın, göz kapaklarınızı aşağı doğru çekerek karşı bir direnç oluşturun. 10 kez aynı hareketi 2 set halinde tekrarlayın.
• İşaret parmağınız ve orta parmağınızla yanlamasına V harfi yapın. Başparmağınızı göz kapağınıza yerleştirip kaşınıza doğru itin. Orta parmağınızı gözünüzün altına koyun. Parmaklarınızın ucu ile gözünüzün etrafındaki kasları itin ve kasın. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Şimdi parmaklarınızı birleştirin ve gözünüzün ortasına koyun. Parmak uçlarınızla göz kaslarınızı itin. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Göz yuvarlağınızın üzerine birkaç saniye hafifçe baskı uygulayın, gözlerinizi yavaşça açın ve göz kırpın.
• İşaret parmaklarınızı yarım ay şekline getirin ve göz kapaklarınızın üzerindeki göz kemiğinin üzerine, kaşınızın tam altına yerleştirin. Parmaklarınızı hafifçe kemiğin üzerine bastırın. Göz kapaklarınızın üzerindeki kaslarla parmaklarınıza doğru bir direnç oluşturun. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
• İşaret veya orta parmağınızı burun köprüsünün hemen altına yerleştirin. Parmağınızı köprüden yukarı doğru ve kaşlarınızın altına gelen kemiğe doğru hareket ettirin. Kaşlarınızın altında, kemiğin aşağıya döndüğü yerde bir çıkıntı hissedeceksiniz, o kısmı biraz ovun. Şimdi kaşınızın altına gelen göz çukuru kemiğini sol gözünüzün uç köşesine kadar parmağınızla takip edin.
• Bu çalışmayı tamamladıktan sonra sol elin işaret parmağını, sağ gözünüz ortada kalacak şekilde yerleştirin. (İşaret parmağı kaşın altında, orta parmak gözün altında). Aynı zamanda sağ işaret parmağınızı sağ gözünüzün uç noktasına yerleştirin. Sağ gözün alt kısmındaki orta parmağınızı aşağı doğru iterken, sağ gözün ucuna yerleştirdiğiniz işaret parmağınızla hafifçe sağ tarafa doğru çekin. Bu harekette sadece alt göz kapağı hareket etmelidir. Her göz için 8 kez uygulayın.
• İşaret parmaklarınızı enlemesine şakaklarınızın üzerine basınç uygulayarak saç diplerinize doğru çekin. Alnınızda çizgiler oluşturmadan gözlerinizi çevreleyen kaslarınızı parmaklarınızın ucuna doğru hareket ettirin (Bir direnç oluşturun). Bu egzersizde 5’e kadar sayın ve bırakın. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın.
Avrupagöz Grup Küçükçekmece Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Hasan Oğuzhan, “Göz egzersizleri yorgun kasları sakinleştir ve en önemli öğe olan suyun dolaşımını artırır. Bol su tüketimi gözlerinizi daha sağlıklı ve canlı kılarken düzenli uyku da sağlıklı gözler için büyük önem arz etmektedir. Tüm bunlarla birlikte göz ve göz çevreniz, bu hareketlerin düzenli uygulanması ile birlikte daha sağlıklı ve güçlü bir hale gelecektir.” dedi. Op. Dr. Hasan Oğuzhan, göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise hastaların,
teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Herkese sağlıklı günler dilerim . Sağlık ihmale gelmez .
Yorum yaz